سیستم تهویه مطبوع خودرو چه کاربردهایی دارد؟
در ابتدای پیدایش صنعت تولید خودروها و وسایل نقلیه، تنها تسهیل و تسریع فرایند حملونقل موردتوجه تولیدکنندگان قرار داشت؛ اما پس از گذشت چندین دهه از شروع کار، امروزه رقابت در میان تولیدکنندگان خودرو شدت یافته است و تمامی شرکتها و کمپانیهای حاضر در این صنعت در تلاشاند تا بالاترین کیفیت ممکن را در بازار هدف عرضه کنند و رضایت حداکثری مشتریان خود را به دست آورند.
در گذشته، یکی از بزرگترین معضلاتی که مصرفکنندگان خودرو با آن مواجه بودند، عدم کنترل دمای فضای داخل کابین بود. در فصل گرم سال و با ورود گرمای حاصل از فعالیت موتور به داخل کابین، دمای داخلی این فضا بهشدت بالا میرفت و سرنشینان خودرو میبایست این دمای نامطلوب را تحمل میکردند. در فصل سرد سال نیز سرمای هوا در داخل خودروها قابلکنترل نبود و سرنشینان باید با این مشکل نیز دست و پنجه نرم میکردند. پس از پیشرفتهای چشمگیر صنعت خودرو، بهمرورزمان سیستم تهویه مطبوع پا به عرصه گذاشت و با پیشرفت روزافزون، امروزه به تهویه مطبوع بسیار مناسبی دستیافتهایم و دیگر استفاده از خودرو در فصول سرد یا گرم سال، تجربهای نامطلوب را برای سرنشینان به همراه نخواهد داشت. در این مطلب بنا داریم تا به چگونگی عملکرد سیستم تهویه مطبوع خودرو بپردازیم و وظایف و اجزاء تشکیلدهنده این سیستم را مورد بررسی قرار دهیم؛ بنابراین، اگر شما نیز علاقهمندید تا در رابطه با این موضوع اطلاعاتی به دست آورید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
سیستم تهویه مطبوع خودرو چه کاربردها و وظایفی دارد؟
تصور برخی افراد از سیستم تهویه مطبوع این است که این سیستم تنها نقش خنککنندگی در خودرو دارد و آن را با کولر یکی میدانند؛ اما اینگونه نیست و این سیستم علاوه بر خنککنندگی، میتواند در مواقع لزوم دمای کابین را گرم کند. علاوه بر گرمایش و سرمایش، این سیستم میتواند جریان هوا را در فضای کابین ایجاد نماید و هوای ورودی به کابین از محیط بیرون را تصفیه کند. با این تفاسیر میتوان کنترل دمای محیط از طریق سرمایش و گرمایش، کنترل سرعت وزش هوا، تصفیه هوا و کنترل رطوبت از طریق خشککردن و جریان هوا را بهعنوان وظایف سیستم تهویه مطبوع در نظر گرفت. یکی از مزایای استفاده از سیستم تهویه مطبوع، کاهش تنشهای موجود و افزایش تمرکز راننده در هنگام رانندگی در جاده است که به کاهش احتمال تصادفات جادهای منجر خواهد شد.
اجزاء تشکیلدهنده سیستم تهویه مطبوع
پیش از بررسی بخشها و عملگرهای مختلف سیستم تهویه مطبوع، به بررسی اجزاء تشکیلدهنده آن خواهیم پرداخت. اجزاء تشکیل دهنده سیستم تهویه مطبوع خودرو به شرح زیر است.
- کمپرسور
- رطوبتگیر یا رسیور درایر
- شیر انبساط
- اوپراتور
- کندانسور
بخشهای مختلف سیستم تهویه مطبوع
همانطور که پیشتر اشاره شد، سیستم تهویه مطبوع در خودرو دارای کاربردهای بسیاری است و از این رو، عملگرهای مختلفی در این سیستم برای ایجاد وضعیت مطلوب در نظر گرفته شدهاند که در ادامه به آنها میپردازیم.
کولر
در ابتدای دوران طراحی سیستم تهویه مطبوع خودرو، تنها بخاری بر روی این سیستم قرار گرفت؛ اما امروزه بعید است شرکتی را بیابید که خودرویی را بدون کولر به مرحله تولید برساند! کولری که امروزه در صنعت خودروسازی مورداستفاده قرار میگیرد، کولری گازی است که با استفاده از گاز فریون، وظیفه سرمایش در کابین خودرو را بر عهده دارد. امروزه دو نوع کولر دستی و دیجیتال در سیستمهای تهویه مطبوع خودرو مورداستفاده قرار میگیرند که در نوع اول، برای روشنکردن و تنظیم دما از شاسی چرخشی استفاده میشود؛ اما در نوع دوم تنظیم و کنترل دمای فضای کابین با استفاده از صفحهنمایش مخصوص صورت میپذیرد.
بخاری
سیستم بخاری بهقدری ساده است که بهعنوان اولین عملگر در سیستم تهویه مطبوع خودرو قرار گرفته است و تاریخچه استفاده از این عملگر در سیستم تهویه مطبوع طولانیتر از سایر عملگرها است. بخاری در واقع رادیاتوری کوچک است که با استفاده از آب گرم خروجی از موتور، هوای خروجی از فضای کابین را گرم میکند و آن را به داخل فضای کابین خودرو باز میگرداند. از بخاری خودرو میتوان برای بخارزدایی و یخزدایی شیشههای خودرو نیز استفاده کرد.
ACC
با استفاده از ACC، میتوان رطوبت، دما و سرعت وزش باد در کابین را تنظیم کرد و میتوان این آپشن را مکملی برای سایر بخشهای سیستم تهویه مطبوع خودرو در نظر گرفت. با استفاده از این آپشن، راننده میتواند دما و میزان وزش هوای داخل کابین را تنظیم نماید.
گرمکن و سردکن صندلی
در سالیان اخیر، گرمکن و در ادامه سردکن صندلی در برخی از خودروها تعبیه شده و از آن بهعنوان آپشن برای خودروهای لوکس یاد میشود. معمولاً این آپشن تنها برای صندلی راننده و صندلی جلو در نظر گرفته میشود؛ اما در برخی از خودروها، صندلیهای عقب خودرو نیز از گرمکن و سردکن صندلی برخوردارند.
گرمکن فرمان
از گرمکن فرمان، بهعنوان آپشنی فوقالعاده برای خودروهای لوکس و گرانقیمت یاد میشود و در خودروهای میانرده و تجاری خبری از این آپشن نیست.
گفتار پایانی
در این مطلب به بررسی سیستم تهویه مطبوع خودرو پرداختیم و دریافتیم که این سیستم علاوه بر سرمایش، امکانات دیگری مانند گرمایش، کنترل دما، کنترل وزش هوا و… را به سرنشینان ارائه میدهد و میتواند در راستای تسهیل و تسریع حملونقل شهری و بینشهری بسیار مؤثر واقع شود و راحتی را برای سرنشینان به ارمغان آورد.
منبع : emdad101.com
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
مقاله بسیار عالی بود در مورد سیستم تهویه خودرو دستتان درد نکند
ممنون که باب میلیتان قرار گرفت جناب اسدی مدیریت محترم سایت امداد خودرو تبریز